19-06-2012 11:14 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Terwijl miljoenen mensen geen schoon drinkwater hebben, gebruiken bedrijven miljoenen liters per dag. In Rio de Janeiro hebben 45 CEO’s besloten om samen te werken op het gebied van waterbesparing.

Volgens cijfers van de VN hebben 800 miljoen mensen wereldwijd geen toegang tot schoon drinkwater. Sanitaire voorzieningen ontbreken bij 2,5 miljard mensen. “Het waterprobleem is zo groot, dat overheden dit niet alleen kunnen oplossen. Ze hebben de hulp nodig van de private sector,” aldus Gavin Power van het VN Global Compact.

Samen sterk

Gisteren tekenden 45 multinationals het ‘Water Mandate’ van Global Compact, het bedrijvennetwerk van de Verenigde Naties. Ook zes Nederlandse multinationals uit de Dutch Sustainable Growth Coalition maken hier deel van uit, waaronder AkzoNobel en Heineken. De samenwerking is ‘s werelds grootste verdrag op het gebied van energiebesparing.

De CEO’s zullen doelstellingen vaststellen voor waterefficiency en afvalbeheer in fabrieken. Ze zullen zich meer richten op het gebied van watergerelateerde projecten. Op deze manier zeggen ze toe om actiever samen te werken met overheden en publieke autoriteiten om de wereldwijde watercrisis te helpen.

Verantwoordelijkheid

De VN uitte eerder kritiek op het bedrijfsleven, dat volgens haar geen actie ondernam. “Watergebruik is een kritiek onderwerp, en de meeste bedrijven doen er niks aan”, aldus Power. Dit verdrag laat zien dat bedrijven wel verantwoordelijkheid willen nemen voor duurzaamheid.

Bedrijven die zich aansluiten bij het verdrag zijn onder andere Coca-Cola, Levi Strauss, DSM, en Shell. Coca-Cola gebruikte vorig jaar al 13 procent minder water voor de productie van een liter frisdrank.

Bron: Bloomberg.com

Foto:Flickr.com, Images by John 'K'