09-12-2013 11:26 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Tapijtfabrikant Desso heeft in samenwerking met leasebedrijf De Lage Landen een leasemodel ontwikkeld voor het leasen van tapijt.

Desso gaat voor het eerst tapijt verhuren aan een mbo-instelling in Ede. Na de gebruiksperiode neemt de tapijtfabrikant het product weer terug om er vervolgens weer nieuw tapijt van te maken. Desso handelt hier vanuit het Cradle to Cradle-principe gebaseerd op recycling om duurzaam om te gaan met grondstoffen en materialen.

Het Cradle to Cradle-principe stelt bedrijven in staat om goederen te produceren die steeds weer met dezelfde materialen opnieuw worden gemaakt. Dit is de overstap naar een circulaire economie waarin een nieuwe welvaart ontstaat zonder teveel druk te leggen op de natuurlijke bronnen.

Het aanbieden van een leaseproduct maakt het mogelijk voor bedrijven om de gebruikte goederen weer terug te nemen en opnieuw in te zetten in het productieproces. Dit levert voor bedrijven kostenbesparing op en het verkleint de impact op het milieu. Sinds 2008 heeft Desso zich al hard gemaakt middels de ontwikkeling van een Take-Back –systeem waarin recyclen centraal staat.

 

Bron: nuzakelijk | Foto: BM Veen