22-06-2012 09:54 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

 

Onder druk van steeds verder gaande regulering, vragen chemiebedrijven bij de Rio+20-top om één globale, groene standaard.

Onder de bedrijven ook het Nederlandse AkzoNobel. Het Nederlandse verf- en coatingbedrijf wil samen met concerns als BASF en Dow Chemical de boodschap overbrengen dat een milieustandaard beter werkt als deze globaal wordt geïmplementeerd.

“Ik denk dat de globalisering van standaarden en definities, gedeelde definities, goed is,” zei Frank Sherman, directeur van AkzoNobel Noord-Amerika.

Chemiebedrijven krijgen met steeds meer regulering te maken. Zij verkiezen eenduidige, globale wetgeving boven verschillende regels in verschillende landen. “Eén ding waar de industrie gek van wordt is meerdere richtlijnen, meerdere regels, meerdere definities. Daarom hebben we consistentie nodig.”

Compliance kosten

Grote chemiebedrijven zoals AkzoNobel hebben hun kosten om te voldoen aan wet- en regelgeving de laatste jaren explosief zien stijgen. Alleen al in Europa moeten de bedrijven door de in 2006 aangenomen REACH-regelgeving 100.000 chemische stoffen aan een screening onderwerpen. Het doel is om schadelijke stoffen te identificeren en te vervangen met stoffen die veilig zijn voor de consument.

Alleen al in Europa moeten chemiebedrijven 100.000 chemische stoffen aan een screening onderwerpen

BASF, het grootste chemiebedrijf ter wereld, heeft speciaal voor het naleven van REACH 250 werknemers aangenomen. “We verwachten ongeveer 5.000 REACH dossiers in te leveren,” zei Ronald Drews, verantwoordelijk voor compliance bij BASF. Het Duitse bedrijf verwacht ruim €500 mln kwijt te zijn aan het naleven van REACH.

Globale standaard

De chemiebedrijven pleiten dan ook voor één globale standaard. REACH zou een goede basis kunnen zijn. Daarmee voorkomen overheden dat bedrijven nog een keer alle chemische producten opnieuw aan een screening moeten onderwerpen.

“Het zou zeer goed van pas komen als we ons REACH-dossier ook bij de Chinese overheid zouden kunnen inleveren,” aldus Drews. “Dat zou de makkelijkste weg zijn.”

Bron: EurActiv

Foto: Sharon Drummond