15-01-2014 10:27 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De gemeente Rotterdam stelt een ultimatum voor een besluit van E.ON en GDF Suez over CO2-afvanginstallaties.

Volgens de gemeente hadden deze bedrijven al lang het besluit moeten nemen om een installatie voor CO2-afvang. De gemeente Rotterdam en de provincie Zuid-Holland hebben vandaag een boze brief gestuurd waarin staat dat de bedrijven deze maand nog moeten bevestigen dat ze het project uitvoeren.

Het gaat om afvang van de CO2-uitstoot van twee nieuwe kolencentrales, die op de Maasvlakte zijn gebouwd. De gemeenteraad ging akkoord met de bouw hiervan, omdat E.ON en GDF Suez zeiden dat ze een deel van de CO2-uitstoot ondergronds zouden opslaan. Daarvoor zou een installatie gebouwd moeten worden die het gas afvoert naar een leeg gasveld onder de Noordzee.

 

Ultimatum

 

Het is de bedoeling dat die installatie in 2015 werkt. Volgens wethouder Alexandra van Huffelen (Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte) is dat nog haalbaar, maar dan moeten de energiebedrijven wel snel aan de slag. De energiecentrales gaan dit voorjaar al draaien. “Ze moeten nu daadwerkelijk een besluit nemen”, aldus Van Huffelen. “Er zijn heldere toezeggingen gedaan en het is in groot belang van de stad en de inwoners. De raad stond niet te springen om twee kolencentrales in de achtertuin.” De wethouder gaat er voorlopig van uit dat E.ON en GDF Suez de afspraken nakomen.

Bron: Trouw

Foto: F. d. W. via Flickr