06-02-2017 13:38 | Door: Erik Verheggen

Grolsch, Apollo Vredestein en afvalbedrijf Twence doen onderzoek naar een stoomnetwerk voor industriële bedrijfsprocessen in Twente.

Dat maken de betrokken bedrijven bekend in een persbericht. In de haalbaarheidsstudie worden de mogelijkheden van een stoomleiding tussen Twence en beide potentiële afnemers geïnventariseerd. Met een aansluiting op groene stoom kunnen Grolsch en Apollo Vredestein hun aardgasverbruik sterk reduceren.

Biomassa-energiecentrale

Grolsch gebruikt warmte voor het brouwen van bier, opwarmen van pasteurs en spoelmachines en het verwarmen van de gebouwen. Apollo Vredestein gebruikt stoom bij het vulkanisatieproces van rubber banden.

intentie

De twee bedrijven willen hun bedrijfsprocessen verduurzamen met stoom van de biomassa-energiecentrale van Twence, die wordt gevoed met afvalhout. Dit kan volgens de bedrijven een besparing opleveren van 11 miljoen kubieke meter aardgas per jaar. Dit resulteert in een CO2-emissiereductie van 20.000 ton CO2.

Twence levert al sinds 2011 stoom vanuit zijn afvalverbrandingsinstallaties. AkzoNobel zet deze stoom in voor de indamping van pekel voor de zoutproductie.

Vanaf 2018 kan Twence ook 100 procent groene stoom en warmte leveren vanuit de biomassa-energiecentrale. Deze komt dan ook beschikbaar voor het stadsverwarmingsnet in Enschede en andere bedrijven in de omgeving of bedrijven die willen verduurzamen en die zich in de nabijheid van Twence willen vestigen.

Grolsch

Andrei Haret, algemeen directeur Grolsch, in het persbericht: “Deze studie past goed in onze ambitie om als brouwerij in 2025 100 procent CO2 neutraal te zijn. Dit naast tal van andere initiatieven die we in dit kader aan het bestuderen zijn zoals bijvoorbeeld verdere optimalisatie van onze biogasproductie en onderzoeken naar inzet van groene elektriciteit zoals wind- en zonne-energie.”

Bron: Twence | Headerfoto: hans engbers, Shutterstock | Foto in-tekst: Twence