20-02-2017 07:00 | Door: Erik Verheggen

DSM bouwt een enzymenfabriek naast zijn biobrandstoffabriek in de Amerikaanse staat Iowa. Daar produceert het concern tweede generatie biobrandstof van landbouwafval.

Dat maakt DSM bekend in een persbericht.

In de biobrandstoffabriek, in 2014 geopend door koning Willem-Alexander, verwerkt DSM jaarlijks ruim 280.000 ton landbouwafval tot 76 miljoen liter ethanol. De fabriek is een joint venture met het Amerikaanse bedrijf Poet.

Met de nieuwe enzymenfabriek kunnen DSM en Poet de efficientie van het proces omhoog brengen, en daarmee de productiekosten per liter brandstof omlaag brengen. Doordat de enzymenproductie op locatie plaatsvindt waar DSM ook de brandstof maakt, zijn er geen aanvullende verwerkingsstappen of stabilisatoren voor het transport nodig.

De ethanolfabriek heeft $ 275 mln gekost. De geproduceerde brandstoffen stoten in gebruik tot 95 procent minder broeikasgassen uit dan conventionele brandstof. DSM en Poet betrekken het landbouwafval in een straal van 72 kilometer rondom de fabriek.

De bio-ethanol van DSM is van de tweede generatie. Dat betekent dat er geen landbouwgrond of voedselproductie verdrongen wordt.

Bron: DSM | Foto: Pongphitak/Shutterstock