28-01-2014 12:48 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Coca-Cola en Nike vallen onder de groep bedrijven die erkennen dat klimaatverandering een bedreiging vormt voor hun bedrijfsvoering.

Beide bedrijven hebben in recente jaren de vermoedelijke gevolgen van klimaatverandering aan den lijve ondervonden.

Het keerpunt kwam voor Coca-Cola in 2004, toen het bedrijf een productiefaciliteit moest sluiten in India wegens waterschaarste. Het bedrijf heeft erkend dat klimaatverandering een enorme impact heeft op zijn commerciële belangen. Naast waterschaarste kampt het frisdrankbedrijf ook steeds vaker met een tekort aan grondstoffen, zoals suikerriet en citrusvruchten.

 

Nike

 

Voor Nike is niet waterschaarste, maar zijn juist overstromingen het knelpunt. Op het World Economic Forum in Zwitserland repte het kledingbedrijf over de commerciële dreiging van overstromingen die in verband worden gebracht met klimaatverandering.

Nike heeft in het verleden al meerdere fabrieken in Thailand moeten sluiten wegens overstromingen. Ook is het bedrijf bang voor mislukte katoenoogsten en resulterende prijsstijgingen.

 

Duurzaamheidsbeleid

 

Om de milieueffecten tegen te gaan hebben de bedrijven duurzame maatregelen genomen. Coca-Cola zet in op waterbesparing.Nike heeft het gebruik van synthetische materialen opgeschroefd.

Ook heeft Nike onlangs een fabriek geopend voor het kleuringsproces waarin geen gebruik wordt gemaakt van water. Daarbij maakt Nike gebruik van Nederlandse technologie. DyeCoo uit Weesp heeft een methode ontwikkeld om textiel te kleuren met CO2 in plaats van water.

Bron: environmentalleader | Foto: sillygwailo via creativecommons