06-03-2017 09:54 | Door: Erik Verheggen

Amerikaanse wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat brandstof maakt van CO2. De energie komt van de zon.

De onderzoekers van de Texas A&M University gebruiken daarvoor een proces dat ze kunstmatige fotosynthese noemen, meldt de universiteit zelf.

In de natuur zetten groene planten CO2 en water onder invloed van zonlicht om in suikers. De wetenschappers gebruiken in plaats van bladgroen een materiaal van titaniumoxide en magnesiumoxide.

In dit materiaal absorbeert magnesium CO2 uit de lucht. Onder invloed van de zon worden uit het titanium elektronen ‘losgeweekt’, die vervolgens met CO2 en water een reactie aangaan met als product de bouwstenen voor brandstoffen.

Het project bevindt zich volgens de Texas A&M University nog in de onderzoeksfase. Een belangrijk obstakel voor toepassing is de lage omzettingsefficiëntie. Tot nu toe wordt slechts een paar procent van de aanwezige CO2 en water daadwerkelijk omgezet in ‘solar fuels’.

Duurzame energie

De onderzoekers werken daarom op microscopisch kleine schaal aan het verbeteren van de structuur van hun materiaal. Ook blijkt dat de efficiëntie sterk omhoog gaat wanneer het materiaal wordt blootgesteld aan sterk geconcentreerd zonlicht. Uiteindelijk moet dat leiden tot een rendabele efficiëntie van 10 procent.

Zolang de mogelijkheden om elektriciteit op te slaan en te transporteren nog niet volstaan om ook de transportsector te elektrificeren, blijven hernieuwbare, synthetische brandstoffen belangrijk voor de transitie naar een duurzaam energiesysteem, aldus de onderzoekers.

Bron: Texas A&M University | Foto: K.Narloch-Liberra/Shutterstock