11-03-2014 18:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Reststromen uit de suikerindustrie bevatten veel suiker. De extractie van die laatste restjes is duur en energie-intensief.

De Wageningen Universiteit (WUR) bedacht een nieuw, goedkoper proces. Aan de restmassa wordt een anti-klontermiddel toegevoegd, waardoor de suikers minder goed oplosbaar zijn. Vervolgens wordt het water weggespoeld en blijven de suikers over als kristallen. De bewerkingsstappen die veel energie kosten, zijn niet meer nodig. Zelfs uit grondstofresten die veel onbruikbare bestanddelen bevatten, is meer suiker te halen dan met de traditionele methoden.

Suikerresten zijn ook bruikbaar voor de productie van bio-ethanol en biogas. Binnen het nieuwe verwerkingsproces is daarom rekening gehouden met snelle schakelingen op basis van de wisselde vraag op de markt naar suiker, bio-ethanol of biogas.

Volgens de onderzoekers van de WUR kan de suikerindustrie flink besparen op het gebied van energieverbruik en CO2-uitstoot. De WUR werkt nu aan het ontwerp voor een proeffabriek voor verder onderzoek naar verbetering van de raffinage en energie-efficientie.

Bron: Boerenbusiness | Foto: Paul Rosenhart via Flickr