18-05-2017 10:57 | Door: Erik Verheggen

Belgische onderzoekers hebben een duurzame beschermlaag voor boten ontwikkeld op basis van gerecycled afval van schaaldieren.

De beschermlaag bestaat uit chitosan, een biobased polymeer die gemaakt wordt uit afval van schaaldieren. De stof heeft van zichzelf een beschermende werking tegen schimmels en bacteriën.

Professor Chris Stevens van de UGent en zijn team modificeerden het materiaal om er extra beschermende eigenschappen aan te geven. Zo zou de stof in staat moeten zijn om op de romp van de zeilboot de aangroei van mosselen, algen en zeepokken tegen te gaan, meldt UGent.

Giftig

“Om dit soort aangroei op boten tegen te gaan, worden doorgaans giftige producten gebruikt. Wij zijn de uitdaging aangegaan om dit op een meer biologische manier aan te pakken, zodat er geen risico voor het milieu bestaat”, aldus professor Stevens.

“Bovendien zijn we erin geslaagd om voedselafval om te zetten in iets bruikbaars, waardoor we de ecologische voetafdruk van dit product tot het uiterste konden beperken.”

De beschermlaag is aangebracht op een gedeelte van de zeilboot van zeiler Erik Kiekens, die op 8 juli in Oostende vertrekt op een zeiltocht rond de wereld. Tijdens de tocht zal moeten blijken of het chitosanderivaat voldoende beschermend werkt tegen de aangroei van mosselen, algen en zeepokken.

De scheepscoating is niet de eerste innovatie op basis van chitosan. De stof wordt toegepast in ondermeer voedselverpakkingen, gewasbescherming, kleding en elektronicarecycling.

Bron: UGent | Foto: Jiri Hera/Shutterstock