16-06-2017 12:02 | Door: Erik Verheggen

Het consortium Peference, gecoördineerd door een joint venture van BASF en het Nederlandse Avantium, heeft € 25 mln opgehaald voor onder meer een nieuwe productielocatie voor FDCA.

Dat maakt de joint venture, bekend onder de naam Synvina, bekend in een persbericht. Het geld is afkomstig van BBI, een Europese organisatie voor de biobased industrie. De financiële injectie moet een impuls geven aan de keten van Pef, een biobased plastic dat kan worden gemaakt van bijvoorbeeld maïs of suikerriet.

Fabriek

Pef is een alternatief voor pet, bekend van de de frisdrankflessen. FDCA (furaandicarbonzuur) is de bouwsteen voor pef. Synvina is door Avantium en chemiereus BASF opgericht voor de productie en verkoop van Pef en FDCA. Onderdeel van de plannen is een fabriek die 50 miljoen kilo FDCA per jaar moet gaan produceren. Met het investeringsgeld komt die fabriek een stap dichterbij.

Naast Synvina maken ook Tereos Participations (Frankrijk), Alpla Werke Alwin Lehner (Oostenrijk), OMV Machinery (Italië), Croda Nederland, Nestec (Zwitserland), Lego System (Denemarken), Nova-Institut für Ökologie und Innovation (Duitsland) en Spinverse Innovation Management (Finland) deel uit van het consortium.

Bron: Synvina | Foto: Carlos M. Gelli Yazlle/Shutterstock