19-06-2017 07:47 | Door: Erik Verheggen

Wetenschappers van de University of Bath hebben biologisch afbreekbare cellulosemicrobeads ontwikkeld, die schadelijke microplastics kunnen vervangen.

Microbeads zijn bolletjes van plastic kleiner dan 0,5 millimeter, die worden toegevoegd aan bijvoorbeeld tandpasta en schoonmaakproducten, cosmetica en vulstoffen om ze een soepele textuur te geven.

Ze zijn echter te klein om te worden verwijderd door rioolwaterzuiveringen, waardoor ze uiteindelijk in rivieren en oceanen belanden. Daar worden de microplastics opgenomen door vogels, vissen en ander zeeleven. Volgens de onderzoekers leidt een douchebeurt tot 100.000 kunststofdeeltjes, die uiteindelijk in de oceanen terecht komen.

Afbreekbaar

De wetenschappers hebben een biologisch afbreekbaar, hernieuwbaar alternatief ontwikkeld voor de plastic microbeads. Deze bolletjes zijn gemaakt van cellulose, het hoofdbestanddeel van hout en papier.

"We hopen in de toekomst deze biologisch afbreekbare microbeads te gebruiken als een directe vervanging voor plastic microbeads", zegt Dr. Janet Scott van de University of Bath in een persbericht

De cellulosebolletjes kunnen geproduceerd worden door vloeibaar cellulose door kleine gaatjes in een membraan te drukken. Daardoor worden kleine druppeltjes gevormd die na stollen bolletjes worden. De cellulosebolletjes zijn robuust genoeg om in tact te blijven tijdens een douchebeurt, maar kunnen in een rioolwaterzuivering of het milieur gemakkelijk worden afgebroken.

De wetenschappers hebben de resultaten van hun onderzoekr gepubliceerd in het tijdschrift ACS Sustainable Chemistry and Engineering.

Bron en beeld: University of Bath