12-07-2017 13:36 | Door: Hidde Middelweerd

Slechts honderd bedrijven zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor 71 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen in de afgelopen drie decennia.

Dat blijkt uit een rapport van het Carbon Disclosure Project, meldt Daily Mail.

Broeikasgassen

De 25 grootste vervuilers zijn gezamenlijk al verantwoordelijk voor meer dan de helft van de broeikasgasemissies sinds 1988.

De grootste vervuilers zijn de kolenindustrie onder de hoede van de Chinese overheid, het Russisch Gazprom en Saudi Aramco, de staatsoliemaatschappij van Saoedi-Arabië. Ook oliemaatschappijen als ExxonMobil, Shell, BP and Chevron behoren tot de grootste bijdragers aan de wereldwijde uitstoot van schadelijke gassen.

China

De kolenindustrie van China is verreweg de grootste boosdoener, met een aandeel van 14,3 procent van de totale wereldwijde uitstoot. Ter vergelijking: Saudi Aramco en Gazprom volgen met respectievelijk 4,5 en 3,9 procent.

Klimaatakkoord van Parijs

Het rapport stelt dat wanneer de uitstoot van broeikasgassen blijft groeien zoals die in de afgelopen decennia groeide, de temperatuur op aarde zal stijgen met maar liefst 4 graden Celsius. Dat is twee keer zoveel als de bovengrens van 2 graden, die werd vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs.

Pedro Faria, technisch directeur van Carbon Majors Database, in het rapport: “Het is niet ons doel om bedrijven te schande te maken, maar om transparantie te bieden. Slechts honderd bedrijven spelen een cruciale rol in het probleem. Het is logisch dat zij ook een deel van de verantwoordelijkheid dragen voor de oplossing.”

Bron: Daily Mail | Foto: Shutterstock.com