19-07-2017 07:30 | Door: Hidde Middelweerd

Ruim 25 procent van alle biobased-projecten in Nederland wordt uitgevoerd in Gelderland. De provincie is daarmee de absolute koploper in de biobased economy van Nederland.

Dat meldt de provincie, naar aanleiding van een rapport van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Gelderland

In de afgelopen zes jaar werden in Nederland ruim 1.300 projecten uitgevoerd om de biobased economie een boost te geven. Ruim een kwart van deze projecten werd in Gelderland uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn de biologisch afbreekbare koffiecups van Peeze en de verwerking van gras en tomatenafval in de papierindustrie.

Michiel Scheffer, gedeputeerde van de provincie Gelderland, in een persbericht: “Gelderland wil de groenste industrie van Nederland zijn door bedrijven schoner te laten produceren, ‘groen’ in te kopen en kringlopen te sluiten. Het RVO-rapport laat zien dat afval stukje bij beetje de nieuwe grondstof wordt in Gelderland.”

Circulaire economie

De provincie wil dat de circulaire economie in 2030 voor € 700 mln extra omzet zorgt in de provincie. Daarnaast moet een circulaire aanpak leiden tot vijfduizend extra banen en 50 procent minder grondstoffengebruik in de industrie.

Bron: Provincie Gelderland | Foto: Shutterstock.com