28-07-2017 07:04 | Door: Hidde Middelweerd

Een unieke pilot, de zogeheten Soletair-installatie, gebruikt CO2 om hernieuwbare brandstof en chemicaliën te produceren. Het systeem, dat past in een zeecontainer, is daarnaast gekoppeld aan een zonnepark. Hiermee is het volgens de makers het enige systeem ter wereld waar de gehele procesketen, van de opwekking van zonne-energie tot de productie van koolwaterstof, op dezelfde plek plaatsvindt.

De mobiele en compacte installatie werd ontwikkeld door het Finse VTT Technical Research Centre en de Lappeenranta University of Technology (LUT). Het doel van de pilot is om de technische prestaties van het power-to-liquid-systeem te demonstreren en 200 liter hernieuwbare brandstof te produceren. Deze doelstelling is inmiddels behaald, stelt het Karlsruhe Institute of Technology in een persbericht.

Kooldioxide en waterstof

Het pilotproject bestaat uit vier verschillende onderdelen: een zonnepark, een installatie om kooldioxide en water van de lucht te scheiden, een productiefaciliteit voor waterstof en synthese-apparatuur voor het produceren van brandstof uit kooldioxide en waterstof.

“Het concept dat we onderzoeken laat zien dat de chemische industrie in de toekomst kan bijdragen aan de uitfasering van fossiel”, zegt Jero Ahola, professor aan de LUT, in een persbericht van Soletair.

De installatie wordt deze zomer volop getest. Hierna wordt de synthese-apparatuur ingezet in verschillende EU-projecten. Uiteindelijk moet de technologie op commerciële schaal beschikbaar worden.

Bron: Karlsruhe Institute of Technology, Soletair | Foto: Karlsruhe Institute of Technology