14-08-2017 07:05 | Door: Erik Verheggen

Vier academici van de Amerikaanse Purdue Universiteit brengen een alternatief voor schadelijke microplastics op de markt. De microbeads zijn gemaakt van soja en lossen na een tijd op in water.

De wetenschappers hebben het bedrijf SoyFoliate opgericht om het product op de markt te zetten, meldt de Amerikaanse universiteit in een persbericht.

tandpasta

Microbeads zijn kleine bolletjes die worden toegevoegd aan onder meer tandpasta en cosmetica om ze de juiste textuur en werking te geven. Conventionele microbeads zijn gemaakt van plastic, de zogenoemde microplastics. Deze zijn te klein om te worden verwijderd door rioolwaterzuiveringen, waardoor ze uiteindelijk in rivieren en oceanen belanden. Daar worden de microplastics opgenomen door vogels, vissen en ander zeeleven.

Oplosbaar

De soja-bolletjes hebben volgens de onderzoekers dezelfde eigenschappen als microplastics. De bolletjes lossen uiteindelijk op in water. Om te voorkomen dat dit te snel gebeurt, zijn ze geïmpregneerd met een olie. SoyFoliate is volgens de oprichters bruikbaar in cosmetica en zeepproducten.

Wetgeving in onder meer de Verenigde Staten dwingt fabrikanten op zoek te gaan naar een alternatief voor microplastics. Eerder kwamen Britse wetenschappers met oplosbare microbeads op basis van cellulose.

Bron en headerafbeelding: SoyFoliate |In-tekstfoto: masik0553/Shutterstock