22-08-2017 12:20 | Door: Erik Verheggen

In de race om steeds maar lichtere auto-onderdelen te maken komt Porsche met ongekend lichte wielen van geweven koolstofvezel.

Lichtere auto’s zijn efficiënter en verbruiken minder energie. Innovaties om onderdelen lichter te maken vinden vaak plaats in het luxe-segment of de autosport. Maar de impact wordt groter wanneer nieuwe technologie een paar jaar later ook doordringt in andere segmenten van de markt.

Zo ver is het nog niet voor de nieuwe wielen van Porsche, maar mooi zijn ze wel. De Duitse autobouwer levert de glimmend antracietkleurige velgen als optie op de Porsche 911 Turbo S Exclusive Series. De wielen zijn 20 procent lichter dan de standaard wielset, meldt het bedrijf in een persbericht.

Porsche heeft voor de nieuwe wielen een speciaal, 9 meter hoog ‘weefgetouw’ ontwikkeld dat het buitenste deel van het wiel uit 18 kilometer koolstofvezel fabriceert. Na het weefproces wordt het wiel geïmpregneerd met hars om het stevigheid te geven.

Lichter

Conventionele koolstofcomposiet onderdelen bestaan uit laagjes die in een mal worden gelegd en doordrenkt worden met harsen. De weeftechniek van Porsche levert een sterker, lichter wiel op, waarbij ook nog eens minder materiaal verloren gaat als productieafval.

De optie heeft wel een prijskaartje. Voor ruim € 15.000 is je nieuwe Porsche uitgerust met het hightech wielsetje. Echt zuinig wordt de auto er niet van. De Porsche 911 Turbo S Exlusive Series verbruikt 9,1 liter brandstof per 100 kilometer.

Bron en foto's: Porsche