13-09-2017 07:06 | Door: Erik Verheggen

Vredestein komt met een racefietsband die gemaakt is van rubber uit de wortels van Russische paardenbloemen.

De bandenfabrikant presenteerde een prototype tijdens de vakbeurs Eurobike in Friedrichshafen. De innovatie is mede mogelijk gemaakt door een samenwerking tussen onder andere Vredestein en de Wageningen University & Research (WUR) binnen het EU onderzoekproject Drive4EU.

Nederland

De band is volgens de Wageningen UR de eerste fietsband ter wereld geproduceerd met natuurrubber uit de wortels van de Russische paardebloem. Voor deze specifieke serie prototype banden zijn wortels gebruikt van planten die in Nederland zijn verbouwd en geoogst.

paardenbloem

Vredestein en de WUR zijn nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling en eerste industrialisatie van dit speciale natuurrubber, dat inmiddels getest is in diverse ‘compounds’: mengsels van natuurrubber en andere stoffen die banden specifieke eigenschappen geven.

Bij iedere verbeterslag in het proces van rubberextractie, werd ook direct een kwaliteitsverbetering van het rubber vastgesteld. Gevolg is dat het speciale rubber-product dat nu voor het prototype van de Fortezza Flower Power is gebruikt, meer grip op de weg biedt dan traditionele compounds. Dit is direct te relateren aan de hogere concentratie van natuurhars in deze natuurrubber variant.

Natuurrubber

Apollo Vredestein, de moedermaatschappij van het merk Vredestein, is een van de industriële partners in het onderzoeksproject, dat gericht is op de ontwikkeling van de productieketen van natuurrubber en inuline uit Russische paardenbloem. Het project wordt gecoördineerd door Wageningen University & Research.

Met de resultaten van het project kunnen de Europese landen in de nabije toekomst minder afhankelijk worden van de import van natuurrubber uit rubberbomen en tegelijk inspelen op het mondiaal dreigende tekort aan rubber.

Bron: Wageningen UR | Foto header: Radu Razvan/Shutterstock | Foto in tekst: Aleksei Matush/Shutterstock