11-10-2017 11:30 | Door: Rianne Lachmeijer

De Nederlandse industrie is verantwoordelijk voor 40 procent van de CO2-uitstoot van Nederland. Daarom heeft de industrie een sleutelrol in de transitie naar een toekomst met een lage CO2-uitstoot. Volgens McKinsey is de industrie in staat deze verandering door te voeren.

Dat schrijft McKinsey in het rapport ‘Energy transition: mission (im)possible for industry?’

In 2050 moet de Nederlandse industrie 80 tot 95 procent CO2-reductie hebben bereikt om te voldoen aan de Europese Klimaatdoelstellingen. Volgens McKinsey is dit mogelijk als de industrie inspeelt op technologische ontwikkelingen.

Volgens de consultant kan de CO2-uitstoot van de Nederlandse industrie 60 procent zijn gedaald  in 2040. In 2050 gaat het zelfs om een daling van 80 tot 85 procent als de industrie onder andere nieuwe technologieën op grote schaal toepast. Volgens McKinsey is hiermee een bedrag van €21 mrd tot €23 mrd mee gemoeid voor 2040 en circa €55 mrd voor 2050.

Samenwerking

Om deze energietransitie tot een succesvol einde te brengen, raadt McKinsey de grote spelers in de industrie aan om een samenwerking te zoeken met onder andere de publieke sector en distributiebedrijven. Op die manier kan de industrie lage elektriciteitsprijzen waarborgen en de markt in hernieuwbare energie versterken. Beide leveren voordelen op voor de energietransitie.

Lees ook:

 

 

Bron: McKinsey | Afbeelding: Shutterstock.com