18-10-2017 13:12 | Door: Joyce de Thouars

Een consortium van veertien Europese industriële en academische partners start een onderzoeksproject om op efficiënte en duurzame wijze kunststoffen te produceren uit afvalgas van de staalindustrie.

De samenwerking, genaamd Carbon4Pur, wordt geleid door polymeerproducent Covestro.

“Samen zijn we op weg naar een cruciale innovatie: afvalgasmengsels van de staalindustrie kunnen koolstof leveren voor chemische processen en kunnen dus uiteindelijk worden gebruikt voor de productie van isolatiematerialen en coatings”, aldus Markus Steilemann, bestuurslid van Covestro, in een persbericht.

CO2-reductie

Tijdens het vervaardigen van staal wordt een mengsel van koolstofdioxide en koolstofmonoxide geproduceerd, wat essentiële bestanddelen zijn voor polyurethaan-isolatiematerialen en -coatings, die anders geproduceerd worden met ruwe olie. Het proces dat wordt ontwikkeld, elimineert de stap waarbij afvalgas eerst moet worden gescheiden in verschillende afzonderlijke componenten.

'In plaats daarvan zal het gasmengsel nu via een chemo-katalytisch proces rechtsreeks worden omgezet in bouwstenen en halffabricaten voor polyurethanen, wat hun ecologische voetafdruk met 20 tot 60 procent kan verminderen’, valt in het persbericht te lezen.

Het industriële proefproject wordt uitgevoerd in Fos-sur-Mer in Zuid-Frankrijk, waar een staalfabriek van ArcelorMittal en een productiebedrijf van Covestro naast elkaar liggen. 

Bron: Covestro | Foto: Shutterstock.com