20-10-2017 10:06 | Door: Joyce de Thouars

De Universiteit Twente heeft een nieuwe techniek ontwikkeld, waarbij CO2 op een efficiënte en goedkope manier uit de omgevingslucht kan worden gehaald.

“De ‘CO2 capture unit’ is flexibel, niet afhankelijk van rookgassen van fabrieken om CO2 op te vangen en kan overal in de wereld gebruikt worden”, zegt projectleider dr. Wim Brilma van Universiteit Twente in een persbericht.  

Biobased economy

De unit is ontworpen om per dag minimaal 500 gram CO2 uit de omgevingslucht te halen, die gebruikt wordt bij de kweek van algen, een waardevolle grondstof voor voedingsingrediënten en voor verschillende chemicaliën in de biobased economie. Onder invloed van CO2 neemt de groeisnelheid van deze algen snel toe.

Duurzaam geproduceerd aardgas

Een andere mogelijkheid is om het afgevangen CO2 te gebruiken voor de opslag van energie uit zon of wind. Met CO2 uit de lucht en waterstof kan namelijk methanol gemaakt worden of duurzaam geproduceerd aardgas. Deze ‘aardgas-route’ wordt in de komende jaren worden getest in een ‘Power-to-Gas’ installatie met een bestaand appartementencomplex in Rozenburg. 

Bron: Universiteit Twente | Foto: Shutterstock.com