26-10-2017 16:20 | Door: Joyce de Thouars

Het Fraunhofer Project Center (FPC), een samenwerking van de Universiteit Twente en Saxion met het Fraunhofer Instituut voor Productietechnologie, gaat samen met bedrijven uit Overijssel en Gelderland de productieketen voor thermoplastische composieten optimaliseren.

Thermoplastische composieten zijn lichte en sterke materialen voor duurzame toepassingen. Door deze eigenschappen kunnen ze bijvoorbeeld vliegtuigen lichter en energiezuiniger maken, waardoor de CO2-uitstoot wordt teruggedrongen.

FCP gaat samen met Ten Cate Advanced Composites kijken naar halffabricaten die zijn toegesneden op de toepassing, volgens een persbericht. Daarbij worden in samenwerking met Reden nieuwe simulatietechnieken ontwikkeld om de composieten efficiënt in te zetten.

Productieketen optimaliseren

Doordat er bedrijven uit de hele thermoplastische composieten keten aansluiten, kan deze van ontwerp tot aan fabricage verbeterd en efficiënter gemaakt worden.

Cato Composite Innovations, Klieverik Heli, en HSV Packaging and Insulation Nedererland zijn ook bij het project betrokken, dat gedeeltelijk wordt gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Bron: Universiteit Twente | Foto: Shutterstock.com