15-11-2017 08:50 | Door: Joyce de Thouars

De bouw van de eerste commerciële houtvergassingsinstallatie van Nederland, Bio Energy Netherlands, is begonnen. De installatie gaat vanaf 2018 groene elektriciteit en warmte leveren voor stadsverwarming en industriële toepassingen door biomassa uit de regio te vergassen. 

De installatie is modulair opgebouwd zodat er flexibel op de lokale vraag ingespeeld kan worden. De installatie zal beginnen met de productie van elektrictiteit en warmte. De tweede stap is om vanaf 2018 ook waterstof en CO2 als grondstof voor de chemische industrie leveren.

Initiatiefnemers Raoul Witteveen en Robert-Jan van Ogtrop van Bio Energy Netherlands hebben voor niet-recyclebaar hout gekozen als brandstof. Het gaat om hout dat verder weinig tot geen andere toepassing kent dan verbranden. Vergassen is echter een schoner proces met 60-70 procent lagere stikstof- en fijnstof-uitstoot, aldus Bio Energy Netherlands. Het hout komt uit de regio waardoor transport beperkt is.

In de toekomst is het mogelijk om met andere biomassastromen te werken.

Energietransitie

Volgens de initiatiefnemers komt de bouw van de installatie tegemoet aan twee belangrijke uitdagingen in de transitie naar duurzame energie. Eén uitdaging is de zoektocht naar elektriciteit, die niet afhankelijk van het weer is. De andere is de vraag naar groene moleculen als grondstof voor de chemische industrie. 

De houtvergassingsinstallatie is gelegen in de haven van Amsterdam. Roon van Maanen, Hoofd Circular & Renewable & Industry van Havenbedrijf Amsterdam vindt de vestiging van Bio Energy Netherlands goed bij de strategie van het Havenbedrijf Amsterdam passen. "De vestiging past heel goed in de strategie om de opwek van duurzame energie in het gebied uit te breiden. Daarnaast biedt de vestiging kansen voor verdere ontwikkeling van het chemisch cluster in de Amsterdamse haven,” aldus van Maanen. 

Lees ook:

Bron: Bio Energy Netherlands | Foto: Shutterstock.com