23-05-2014 12:06 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het Nederlandse bedrijf Avantium  is door onderzoeksbureau The Cleantech Group uitgeroepen tot Europees cleantech bedrijf van het decennium.

Aviantium is gespecialiseerd in bioplastics en chemicaliën. Het bedrijf is volgens Richard Youngman, directeur Europa en Azië bij The Cleantech Group, gekozen omdat Avantium  als enige Europese bedrijf  de afgelopen vier jaar onafgebroken in de Europese top tien van de Cleantech 100 van het onderzoeksbureau stond.

Avantium richt zich op de ontwikkeling van polyester polyethyleen-furanoate (PEF), de biobased variant van het bekende polyethyleen-terephthalate (PET).

PEF is een nieuwe generatie volledig biobased plastics met de potentie om conventionele recyclebare materialen als PET te vervangen. PEF is in sommige opzichten zelf superieur. In een PEF-verpakking blijven de producten langer goed en de productiekosten zijn lager. Avantium heeft de ambitie om bestaande verpakkingsmaterialen in de toekomst te vervangen door 100 procent bioplastic.

Commercialiseren

Tom van Aken,  CEO van Avantium, heeft goede hoop om dit doel te bereiken.  “We hebben een sterke marktpositie door onze samenwerking met Coca-Cola, Danone en verpakkingsproducent ALPLA. Wij produceren voor deze bedrijven PEF-flessen voor water, frisdrank, voedsel en verzorgingsproducten.”

Eind 2012 opende Avantium een testfabriek in Geleen waar zo’n 40.000 kilogram PEF per jaar wordt geproduceerd. "Dit jaar bouwen we onze eerste commerciële fabriek”,  zei van Aken tegen Plasticstoday.

De Cleantech Group is een onderzoeksbureau gericht op innovatie in de energiesector. De jury verkleinde het aantal potentiële winnaars door alleen private ondernemingen te selecteren. Volgens Sheeraz Haji, CEO van de Cleantech Group, vertegenwoordigt 'Avantium de belofte van hernieuwbare chemicaliën'.

Bekijk ook de animatie over Avantiums productieproces:

Bron:  Plasticstoday, The Cleantech Group | Foto: Keoni Cabral via Flickr