30-11-2017 12:07 | Door: Joyce de Thouars

ICT-dienstverlener CGI en energiebedrijf Eneco werken aan een blockchain toepassing om de handel in warmte tussen verschillende partijen veilig en efficiënt te laten verlopen. Een pilot in Rotterdam moet de technologische haalbaarheid aantonen. 

De blockhain-app is belangrijk voor het mogelijk maken van een open warmtenetwerk, waaraan meerdere leveranciers deelnemen. Denk hierbij aan lokale geothermiebronnen en warmtebronnen zoals rioleringsinstallaties.

Blockchain technologie

CGI legt uit hoe een blockchain-app de vraag en aanbod van warmte op een efficiënte en betrouwbare manier kan vastleggen. Afname- en levergegevens, aangeleverd door warmtemeters, worden versleuteld. Vervolgens worden deze gegevens met behulp van blockchain technologie in de 'cloud' opgeslagen. De informatie is toegankelijk voor alle betrokken partijen. 

'Door het inzetten van blockchain technologie kan ruim 50 procent bespaard worden op administratieve bedrijfsvoeringskosten, in vergelijking met de huidige situatie', aldus CGI.

Op basis van de gegevens die de blockchain-app vastlegt kan het netwerk worden bestuurd. Daarbij liggen de gegevens ten grondslag aan de afwikkeling van financiële transacties, en het maken van analyses en prognoses.

Industriële restwarmte

Een prototype zal worden getest op het warmtenetwerk dat afvalverwerkingsbedrijf AVR verbindt met: Warmtebedrijf Rotterdam, de centrale van Uniper en Eneco’s stadswarmtenet in Rotterdam. Dit netwerk wordt in de toekomst onderdeel van de Warmterotonde Zuid-Holland.

Bron: CGI, Eneco | Foto: Shutterstock.com