08-12-2017 16:19 | Door: Joyce de Thouars

In het Zeelandse Kruiningen is vrijdag de bioplasticfabriek van BioBase Pack Europe officiëel geopend. Het bedrijf gaat volledig biologisch afbreekbaar kunststof produceren uit agrarisch restmateriaal.

Moederbedrijf HemCell ontwikkelde het gepatenteerde materiaal. Het bedrijf selecteert en gebruikt agrarisch restmateriaal van over de hele wereld. Dit materiaal wordt momenteel voornamelijk verbrand of niet benut.

Bioplastic

BioBase Pack gaat het organische restmateriaal tot hoogwaardige biovezels verwerken. In de fabriek in Kruiningen worden de biovezels met Poly Lactic Acid (PLA) vermengd en geperst tot een korrel. 'Deze korrel heeft betere materiaal eigenschappen dan het ingemengde PLA', aldus BioBase Pack in een persbericht.

Het materiaal is geschikt voor producten die eenmalig worden gebruikt, zoals koffiecapsules of verpakkingen van etenswaren. 

Het bioplastic hoeft niet industrieël gecomposteerd te worden. Het breekt namelijk binnen 6 tot 12 maanden in de buitenlucht af, afhankelijk van de dikte van het product. BioBase Pack voegt eraan toe dat het product een concurrerend businessmodel op traditionele, uit aardolie vervaardigde, plastics heeft.

Opschaling

Het plan is om op termijn meerdere productielijnen op te zetten. In eerste instantie zullen er tien tot vijftien werknemers worden aangenomen voor de bediening van machines en de logistieke afhandeling.  

Bovendien is recent het patent in China verleend en wordt er met twee bestaande beursgenoteerde partners een joint venture voor de lokale Aziatische markt gestart. 

Lees ook: 

 

Bron: HemCell | Foto: Shutterstock.com