14-12-2017 17:01 | Door: Joyce de Thouars

Het Business Renewables Center (BRC) van het Rocky Mountain Institute heeft een studie over de samenwerking van AkzoNobel, DSM, Google en Philips gepubliceerd. De bedrijven kopen samen rechtstreeks groene stroom in van windparken in Nederland.  

In 2014 zijn de multinationals een langetermijnovereenkomst aangegaan om gezamenlijk duurzame energie af te nemen. Er zijn al twee zogeheten ‘power purchase agreements’ gesloten met de windparken Krammer en Bouwdokken.

Duurzaam inkoopbeleid

De studie van BRC belicht verschillende aspecten van het wind consortium. Zo kijkt het onder andere naar de voordelen en uitdagingen van het gezamenlijk inkopen van hernieuwbare energie, het proces en de geleerde lessen. 

Download rapport

‘Gedeeld leiderschap bleek essentieel voor het consortium om een deal, die voor alle partijen gunstig is, mogelijk te maken’, aldus Sim van der Linde, project director renewable energy bij DSM in een persbericht. Met het sluiten van de overeenkomsten ligt DSM op koers om in 2025, 50 procent van zijn stroom uit hernieuwbare bronnen te verkrijgen.

Google behaalt dit jaar nog zijn doelstelling om mondiale operaties op 100 procent hernieuwbare energie te laten draaien. Marc Oman, EU energy lead bij Google, zei: “Het succes van het consortium speelde een belangrijke rol in onze plannen voor hernieuwbare energie. Als bedrijf kijken we ernaar uit om innovatie aan te blijven drijven in de gezamenlijke inkoop van energie.”

Hernieuwbare energie

De door het wind consortium gesloten overeenkomsten horen bij de eerste voorbeelden van het gezamenlijk inkopen van hernieuwbare energie. In de Verenigde Staten, sloten drie partijen in Massachusetts een soortgelijke deal in oktober 2016. Een overeenkomst voor het gezamenlijk inkopen van zonnestroom werd in 2014 bereikt tussen George Washington University, American University en George Washington University Hospital. 

Bron: DSM | Foto: AkzoNobel