11-06-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Binnen enkele jaren hopen Heinz en Ford een licht maar robuust bioplastic uit tomaatresten te ontwikkelen dat geschikt is voor de auto-industrie.

Ellen Lee, technisch specialist bij Ford, vertelt: “We onderzoeken of dit restafval een toepassing kan zijn voor de auto-industrie. Ons doel is het ontwikkelen van een sterk, lichtgewicht materiaal dat aan onze eisen voldoet, en tegelijkertijd onze impact op het milieu vermindert.”

Heinz, dat jaarlijks alleen al voor de productie van ketchup twee miljoen ton tomaten gebruikt, zat al langer met de tomaatresten in zijn maag. De sauzengigant benaderde Ford, die een samenwerking wel zag zitten. Het onderzoek richt zich voornamelijk op het verwerken van tomaatvelletjes in kleinere auto-onderdelen.

 

Enthousiast

 

Vidhu Nagpal van Heinz is optimistisch over de toekomst. “Hoewel we nog in de absolute ontwikkelingsfase zitten, zijn we razend enthousiast over de mogelijkheden die de plantenresten Heinz en Ford kunnen bieden.

Twee jaar geleden gingen Heinz en Ford al een samenwerkingsverband aan met Nike, Coca Cola en Procter & Gamble bij de productie van een 100 procent plantaardig plastic. De plant bottle van de Amerikaanse frisdrankfabrikant is zo'n innovatie die de samenwerking opleverde. De huidige ontwikkelingen vloeien daar logisch uit voort, zeggen de betrokkenen.

Bron: Ford | Foto: Persbericht Ford