12-06-2014 12:50 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Micanti BV heeft de MKB Innovatie Top 100 van 2014 gewonnen. Het bedrijf uit Hoofddorp ontwikkelde een innovatief, milieuvriendelijk plakfolie dat de aangroei voorkomt van schelpdieren van de scheepsromp.

Het folie, Thorn-D genaamd (de D staat voor Defence), is voor het schip als een extra huid met stekels waaraan mossels, zeepokken en andere zeedieren zich niet kunnen hechten. De aangroei van schelpdieren op de romp is een groot probleem binnen de scheepvaart.

Meereizende schelpdieren verstoren de stroomlijn, waardoor de brandstofkosten tot wel 40 procent kunnen oplopen. Het zelfklevende stekelfolie van Micanti maakt een einde aan die extra kosten en beperkt de uitstoot van koolstof- en zwaveldioxiden en stikstofoxiden.

 

Alternatief

 

Er bestaan al langer oplossingen voor dit probleem. Giftige coatings moeten scheepswanden onder water beschermen, maar daaraan kleven forse nadelen. De verflaag gaat slechts zes maanden mee en werkt alleen als het schip in beweging is. Bovendien ‘lekt’ de coating toxische stoffen met schadelijke gevolgen voor het zeeleven.

De Thorn-D is volkomen milieuvriendelijk. Het folie werkt altijd en is gemakkelijk aan te brengen. Het gaat minstens vijf jaar mee, wat het ook nog eens goedkoper maakt dan een coating.

 

Praktijk

 

Het stekelfolie is al enkele jaren in gebruik voor de kooien van viskwekerijen in Turkije. Onder normale omstandigheden hebben kweekvijvers vier keer per jaar een schoonmaakbeurt nodig. Volgens Micanti zijn de met folie beplakte kooien in de vijf jaar dat ze in het water liggen, nog nooit schoongemaakt.

In 2011 is het bedrijf begonnen met de behandeling van zeeschepen, onder andere in Nederland, het Midden-Oosten en de Verenigde Staten.

De MKB Innovatie Award  is een initiatief van de Kamer van Koophandel, Mercedes-Benz en NRC Media. De prijs is dit jaar voor de negende keer uitgereikt en is uitgegroeid tot een van de grootste innovatieprijzen van Nederland.

Bekijk hier de film van Marcanti over de D-Thorn:

 

Bron: MKB Innovatie Top 100 en Marcanti BV | Foto: