19-06-2014 12:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Indiase milieu-autoriteiten hebben in het noorden van het land een fabriek van The Coca-Cola Company gesloten. De fabriek zou te veel water gebruiken en te veel vervuilen.

De centrale toezichthouder op verontreiniging constateerde dat de fabriek bij Varanasi in de noordelijke staat Uttar Pradesh niet voldeed aan de vergunningen en milieuvoorwaarden. De frisdrankfabriek gebruikte te veel grondwater en de waterzuiveringsinstallatie werkte niet goed. Daardoor raakte het oppervlaktewater vervuild.

Het grondwaterpeil in de regio is enorm gedaald sinds de fabriek 15 jaar geleden de deuren opende. Volgens Coca-Cola zelf heeft dit een andere oorzaak. De multinational gaat het Indiase besluit aanvechten bij het nationaal milieutribunaal.

Speerpunt

Het is niet de eerste keer dat een Indiase Coca-cola fabriek in opspraak komt. De productie-eenheid in Plachimada in de regio Kerala werd in 2004 gesloten. Ook daar vanwege een aanzienlijke daling van het grondwaterpeil.

Opvallend genoeg is waterverbruik  juist een van de speerpunten in de verduurzaming van de bedrijfsvoering. In het duurzaamheidsverslag over 2013 geeft Coca-Cola aan voor 2020 tot 25 procent minder water per liter frisdrank te willen gebruiken ten opzichte van 2010. In dat jaar was 2,26 liter water nodig voor een liter frisdrank. In 2013 was dit al 5,9 procent minder.

Bron: Economic Times India, AsiaNews | Foto: vijay chennupati