23-06-2014 07:45 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Biobrandstofbedrijf Empyro is begonnen met de bouw van haar eerste pyrolyse-fabriek. De innovatieve fabriek komt op het terrein van AkzoNobel in Hengelo.

Pyrolyse is een proces waar bij hoge temperaturen, tot 500 graden Celsius, en zonder zuurstof biomassa wordt gekraakt tot houtskool, gas en olie. De fabriek verwerkt tweede generatie biomassa zoals houtsnippers en snoeiafval, die niet concurreert met voedselgewassen. Vooralsnog is de technologie goedkoper dan de productie van biogas.

De fabriek van Empyro levert de pyrolyse-olie aan de fabriek van FrieslandCampina in Borculo, die de brandstof de komende twaalf jaar gebruikt om stoom te maken voor de productie van melkpoeder. Het nieuwe proces bespaart het zuivelconcern 12 miljoen kubieke meter aardgas en een uitstoot van 20.000 ton CO2 per jaar. De directe CO2-emissie van de locatie daalt met ongeveer 15 procent.

Rendement

Empyro verbrandt zelf het vrijgekomen gas en de houtskool om stoom te maken. “Die stoom gaat naar de fabriek van chemiebedrijf Akzo Nobel. Zo wordt de energie optimaal benut en halen we een rendement die oploopt tot wel 90 procent”, legt directeur Gerhard Muggen van BTG-BTL, de mede-eigenaar van de fabriek, uit.

De bouw is medio oktober-november afgerond. De eerste olieproductie komt volgens Muggen in het eerste kwartaal van volgend jaar op gang. Per jaar produceert de fabriek 20 miljoen liter pyrolyse-olie. Met het ontwerp en de bouw van de pyrolysefabriek is ongeveer € 19 mln euro gemoeid. Een deel daarvan is gefinancierd met subsidies uit Nederland en de Europese Unie. Bekijk het filmpje over de productie van Pyrolyse-olie: Bron: Overijssel.nl, Empyro | Foto: BTGBioliquids via Youtube