23-06-2014 11:58 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

In 2013 heeft staalproducent Tata Steel de hoeveelheid energie die nodig is voor de productie van een ton staal met 2,4 procent verminderd ten opzichte van 2012.

De Indiase staalproducent bracht het energie verbruik terug bij de fabriek in IJmuiden. Bij deze fabriek analyseerde een groep experts stapsgewijs alle bedrijfsonderdelen op mogelijke energiebesparingen. Tata Steel in IJmuiden is de grootste uitstoter van CO2 in Nederland.

Een resultaat van de analyse is de bouw van speciale warmhoudkamers voor staalplakken die net uit de fabriek komen. Hierdoor is er minder energie nodig om ze op de juiste temperatuur te brengen voor het uitwalsen tot rollen staal.

Affakkelen

Afgelopen jaar is het staalbedrijf er tevens in geslaagd om het affakkelen van productiegas terug te brengen van 1,9 procent tot 0,7 procent van alle geproduceerde gassen. Deze gassen worden voor twee derde ingezet voor andere bedrijfsprocessen. Het overige gas wordt geleverd aan de nabijgelegen energiecentrale van NUON, die deze omzet in elektriciteit. Soms is het echter noodzakelijk om het teveel aan gas te verbranden, het zogenaamde affakkelen.

Het staalbedrijf streeft er naar om het affakkelen van gas zoveel mogelijk te beperken, omdat er bij dit proces veel CO2 vrijkomt. Mede door de combinatie van een nieuwe ovengasleiding voor de cockes-oven kunnen de plakkenovens met cockes-gas worden gestookt, dat vrijkomt bij het stoken van steenkool. Steenkool wordt door staalproducenten gebruikt om de ovens te verhitten, hiervoor is nog geen duurzaam alternatief.

Hans Fischer, directeur van Tata Steel in IJmuiden is tevreden. “Het is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook voor ons bedrijfsresultaat. Zo hebben we afgelopen jaar €3 mln bespaard door ervoor te zorgen dat er minder gas hoefde te worden afgefakkeld. Verbeteren van duurzaamheid en winstgevendheid gaan bij Tata Steel hand in hand.”

Bron: dichtbij.nl | Foto: Free photos & art via Flickr