14-02-2018 17:22 | Door: Joyce de Thouars

Het Australische Woodside Energy en de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) zijn een nieuwe samenwerking gestart. Woodside Energy krijgt NASA’s humanoïde Robonaut te leen om toepassingen in de olie- en gassector te ontwikkelen.

De robot wordt gedurende 60 maanden in Perth, West-Australië aan het werk gezet. Het doel van Woodside en NASA is om te onderzoeken hoe de robottechnologie kan worden gebruikt om de veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie te verbeteren in de risicovolle en afgelegen gebieden waarin Woodside actief is.

Robotica in de olie- en gassector

Als onderdeel van het project begint Woodside met het onderzoeken van manieren om de Robonaut verschillende taken uit te laten voeren. Werknemers van het bedrijf hebben hiervoor 300 ideeën aangeleverd.

Woodside en NASA zijn enthousiast over de samenwerking. “Dit is een geweldige kans om Woodside’s innovatieprogramma voor cognitieve wetenschap te versnellen”, zei Shaun Gregory, chief technology officer bij Woodside, “bovendien ondersteunt het de innovatie-agenda van West-Australië.”

Robonaut voor gevaarlijke taken

De Robonaut is een handige humanoïde robot, die ontworpen en gebouwd is in het Johnson Space Center van de NASA in Houston, Texas. Sinds 2012 wordt de robot al ingezet om simpele, repetitieve en vooral gevaarlijke taken te verrichten op het International Space Station. Onlangs kreeg het bovenlichaam van de Robonaut een upgrade met de toevoeging van ‘benen’, meer capabele processors en nieuwe sensors.

Bekijk hier hoe de robonaut in de ruimte aan het werk is:

 

Bron: Woodside Energy, NASA | Foto: Adobe Stock