27-02-2018 10:27 | Door: Joyce de Thouars

Onderzoeksorganisaties ECN en TNO gaan vanaf 1 april samen verder als ECN part of TNO. Werkmaatschappij NRG, exploitant van de Hoge Flux Reactor in Petten, gaat zelfstandig door met zijn activiteiten.

Toenmalig minister Kamp kondigde in september 2016 aan dat TNO en ECN de krachten zouden bundelen in één energieonderzoekscentrum onder de verantwoordelijkheid van TNO. NRG zou zijn activiteiten op het gebied van productie en innovaties van medische isotopen zelfstandig voortzetten.

De aankondiging volgde na zware financiële jaren voor Stichting ECN, dat aan het begin van het jaar gesplitst werd in werkmaatschappijen ECN en NRG. De financiële moeilijkheden werden mede veroorzaakt door de kosten voor het opruimen van historisch nucleair afval in Petten.

Koolstofarme energiehuishouding

“Voortbouwend op de al bestaande nauwe samenwerking zal ECN part of TNO per 1 april de krachtige kennispartner zijn voor bedrijven, overheid en kennisorganisaties. ECN part of TNO wordt het nieuwe centre of excellence voor energievraagstukken gericht op een CO2-vrije energiehuishouding”, blikt Paul de Krom, CEO van TNO vooruit.

Pierre Timmermans, CEO van ECN-NRG is blij dat er met de krachtenbundeling invulling gegeven is aan het kabinetsbesluit. “Hiermee is een goede stap gezet in de energietransitie en kan NRG zelfstandig verder met zijn werkzaamheden op het gebied van medische isotopen, waarmee dagelijks wereldwijd 30.000 patiënten per dag geholpen worden.”

Bron: ECN | Foto: Adobe Stock