01-03-2018 14:28 | Door: Joyce de Thouars

De Nederlandse start-up FiliGrade gaat AkzoNobel Specialty Chemicals voorzien van zijn innovatieve watermerktechnologie. Deze technologie kan een grote impact hebben op de recycling van kunststoffen.

Plastic beter sorteren

Met de technologie kan een onzichtbaar watermerk op verpakkingen worden aangebracht. Dit watermerk bevat bijvoorbeeld informatie over de fabrikant en het product en kan met een digitale camera gelezen worden. Doordat identificatie mogelijk is kan plastic beter gescheiden worden. Bovendien vermindert het de contaminatie in afvalstromen. Filigrade voerde al testen uit met PET-flessen maar de oplossing kan uitgebreid worden naar andere soorten plastic.  

Een andere toepassing van het watermerk is het bevestigen van de authenticiteit van een product. De laminaatindustrie bijvoorbeeld gaat op deze wijze vervalsing tegen. AkzoNobel Specialty Chemicals past de watermerktechnologie eerst toe op kunststof containers, waarin chemicaliën verpakt worden. Op deze wijze wil AkzoNobel de identificatie en traceerbaarheid verbeteren.

Lees ook: 

Samenwerking met start-ups en scale-ups

Filigrade is een van de winnaars van de Imagine Chemistry challenge 2017. In dit programma zoekt AkzoNobel Specialty Chemicals de samenwerking met start-ups, scale-ups en wetenschappers. Peter Nieuwenhuizen, chief technology officer bij AkzoNobel Specialty Chemicals is verheugd dat er zo snel een commerciële toepassing is voortgekomen uit het programma. “Dit is een bewijs van de kracht van FiliGrade’s technologie en het innovatieve samenwerkingsproces dat ons samenbracht”, stelt Nieuwenhuizen.

De 2018-editie van Imagine Chemistry is op dit moment in volle gang. AkzoNobel Specialty Chemicals zoekt oplossingen in verschillende categorieën, waaronder duurzame poedertechnologieën en intelligente chemische installaties.

Bron: AkzoNobel | Foto: Adobe Stock