17-07-2014 08:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De taal van leidinggevenden heeft invloed op het duurzaamheidsbeleid van een bedrijf. Dat stellen onderzoekers van de Universiteiten van onder andere Harvard en Tilburg.

Bedrijven waar een taal wordt gesproken die een verplicht onderscheid maakt tussen de tegenwoordige en toekomstige tijd, investeren minder in Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO)- en duurzaamheidsbeleid. Die opmerkelijke conclusie trekken de onderzoekers na bestudering van de gegevens van bedrijven uit 59 landen over een periode van 12 jaar.

Als een taal een verplicht onderscheid maakt in het gebruik van tegenwoordige en toekomstige tijd, voelt de toekomst voor de spreker veel verder weg. In het Engels zeggen beslissers bijvoorbeeld: “Tomorrow it will be hot”, terwijl in het Nederlands “Het is warm morgen” ook acceptabel is. De Engelsman zal daarom minder snel rekening houden met langetermijngevolgen dan de Nederlanders.

 

Statistiek

 

De onderzoekers concluderen dat taal een ‘sterke voorspellende waarde heeft bij MVO en duurzaamheid’. Voor multinationals of bedrijven in geglobaliseerde landen en CEO’s met voldoende internationale ervaring spelen die taalgevoeligheden veel minder.

Wetenschappers vermoedden al langer dat culturele verschillen zijn terug te zien in het MVO-beleid, maar veel studies kwamen met tegengestelde resultaten. Het huidige onderzoek koppelde de variaties in MVO-beleid tussen landen met de vraag of onze denkwijze wordt beïnvloed door taal. Die koppeling bleek statistisch gezien te kloppen.

Bron: Nuzakelijk | Foto: Office Now via Flickr