08-05-2018 13:42 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Wetenschappers van de Nanyang Technological University in Singapore hebben een robot ontworpen die in één keer zelfstandig een Ikea stoel in elkaar kan zetten. De robot wordt nu verder ontwikkeld zodat het alleen maar een foto van een gemonteerd product hoeft te zien om deze vervolgens in elkaar te zetten.

Assistent professor Pham Quang Cuong ontwierp de robot samen met zijn team. De robot bestaat uit een 3D-camera en twee robotarmen met grijpers, die objecten kunnen oppakken. Het team programmeerde de robot met algoritmes uit drie verschillende open-source catalogi.

Hoe snel kan een robot monteren?

Slechts 8 minuten en 55 seconden heeft de robot nodig om een stoel van Ikea in elkaar te zetten. Daarnaast had de robot 11 minuten en 21 seconden nodig om zelfstandig de bewegingspaden te plannen en 3 seconden om de onderdelen te lokaliseren.

“Het is voor een robot moeilijker dan het eruitziet om een Ikea stoel zo precies in elkaar te zetten. De taak, die misschien gewoon is voor mensen, moet in verschillende stappen opgebroken worden”, legt Cuong uit, “denk aan het identificeren van verschillende onderdelen, de kracht die nodig is om de onderdelen op te pakken, en het zorgen dat de robotarmen niet tegen elkaar botsen.”

Lees meer over robots:

Integratie van kunstmatige intelligentie

Het team gaat de robot nu verder ontwikkelen. “We willen meer kunstmatige intelligentie integreren om de robot nog zelfstandiger te maken zodat hij de verschillende stappen van het monteren kan leren via een menselijke demonstratie of het lezen van een handleiding, of zelfs door het zien van een foto van het gemonteerde product”, vertelt Cuong.

De robot kan volgens de wetenschappers ingezet worden om specifieke taken met precisie uit te voeren in fabrieken waar werktaken gevarieerd zijn, maar waar geen gespecialiseerde machines of assemblagelijnen nodig zijn.

De onderzoeksresultaten zijn in april in het tijdschrift Science Robotics gepubliceerd.

Bekijk deze video om te zien hoe de robot werkt:

Bron: Nanyang Technological University | Foto: Adobe Stock