18-05-2018 15:08 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Het staat nog niet vast dat Europa’s eerste industriële offshore CCS-project in Noorwegen komt. De Noorse overheid heeft een definitieve beslissing over het project uitgesteld.

Persbureau Reuters meldt dat het kunstmestfabrikant Yara niet langer deelneemt aan het project, omdat het afvangen en opslaan van CO2 economisch niet haalbaar is het voor het bedrijf. De andere twee geïdentificeerde industriële locaties voor het Carbon CCS (Carbon Capture and Storage)-project zijn de Klemetsrud fabriek in Oslo, waar afval tot energie wordt omgezet, en cementfabriek Norcem.

Is CO2-afvang en -opslag kosteneffectief?

De totale geschatte kosten van het project zijn 12,6 miljard Noorse kronen (ongeveer € 1,3 mrd). In 2019 zou de Noorse overheid beslissen of het ook daadwerkelijk gaat investeren, maar dit is nu uitgesteld tot 2020 of 2021.

In de tussentijd zoekt de Noorse overheid naar oplossingen om het project kosteneffectief te maken. Volgens externe adviesbureaus Atkins en Oslo Economics zijn de totale projectkosten te hoog om maatschappelijk winstgevend te zijn.

CO2 opslaan onder de Noordzee

De overheid heeft verder meer tijd nodig om te beoordelen of het wil bijdragen aan het CCS-project van de Klemetsrud fabriek. Norcem heeft al wel groen licht gekregen en volgens Reuters draagt de Noorse overheid 80 miljoen Noorse kronen bij voor engineering- en ontwerpstudies.

Jaarlijks kan er bij de cementfabriek voor 400.000 ton aan CO2-emissies worden afgevangen. De CO2 wordt onder de bodem van de Noordzee opgeslagen.

Lees verder over CO2-opvang en -afslag in Nederland:

Wat is CCS?

CCS is een verzamelnaam voor een aantal technieken voor het afvangen, transporteren en ondergronds opslaan voor CO2. Het terugdringen van CO2-emissies door middel van CCS wordt vaak gezien als een tussenoplossing tijdens de overgang naar een volledig duurzaam energiesysteem. 

Bron: Reuters | Foto: Adobe Stock