25-05-2018 10:30 | Door: Britt van den Elshout

Chemiepark Chemelot in Sittard-Geleen heeft deze week haar plannen en ambities voor een klimaatneutraal terrein in 2050 aangeboden aan diverse organisaties en de overheid. Een eerste tussenstap is een CO2-reductie van 50 procent in 2030. 

Chemelot heeft de afgelopen tijd met betrokken bedrijven en overheden gewerkt aan een concreet plan voor een volledig klimaatneutraal chemiepark in 2050. Chemelot stelt dat de hulp van de overheid hard nodig is om het doel te bereiken. Zo moet er soms wetgeving worden aangepast of nieuwe infrastructuren worden aangelegd. De ontwikkeling van nieuwe technologieeën door middel van proef- en demoprojecten is ook een belangrijk aspect van het gepresenteerde plan. 

Duurzame 'industrietransitie'

Chemelot spreekt zelf van een industrietransitie in plaats van alleen een energietransitie. Het chemiepark zet naast duurzame energie namelijk ook in op grondstofvergroening, circulariteit, procesverbetering en -optimalisatie en CCS- en CCU-projecten.

Op dit moment gebruikt Chemelot aardgas en nafta als grondstof en voor de energievoorziening. Door deze stromen te vergroenen en door over te schakelen op duurzame elektriciteit, kunnen alle fabrieken op het chemiepark verduurzamen. Daarnaast zijn er nog stappen mogelijk in de energie-efficiëntie, de reductie van lachgas, CO2-opslag (CCS) en het inzetten van CO2 als nieuwe grondstof (CCU).

Lees verder:

Bron & Foto: Chemelot