05-08-2014 07:04 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Metaal is oneindig herbruikbaar, maar toch verdwijnt het materiaal te vaak als afval. De metaalsector wil het hergebruik optimaliseren.

Daarom bundelen diverse partijen in de sector hun krachten onder aanvoering van de Koninklijk Metaalunie, de ondernemersorganisatie voor het mkb in de metaal. De bij Metaalunie aangesloten bedrijven werken samen met onderwijs- en kennisinstellingen, alsmede de overheid, om hergebruik en recycling van metaal te stimuleren. Ook sluiten de partners aan bij het programma ‘Van afval naar grondstof’ (VANG) van de Rijksoverheid.

“Hoe krijgen we het metaal weer terug bij de producent? Dat is één van de onderzoeksvragen”, aldus Gerard Wyfker, beleidssecretaris milieu & energie bij de Metaalunie, tegen Cobouw. Een voorbeeld volgens Wyfker is metaal dat in koffiezetapparaten is verwerkt. Dit soort metaal komt vaak niet meer terug bij de producent die het een nuttige herbestemming kan geven. De retourlogistiek van dergelijke apparaten is daarmee een belangrijk thema.

Andere onderwerpen die de partners op gaan pakken zijn het optimale ontwerp van producten zodat metaal na de end-of-life makkelijker te scheiden is van de andere materialen. Ook de toepassing van leaseconstructies, waarbij huren in plaats van kopen centraal staat, is een onderzoeksthema.

Bron: Cobouw | Foto: Pierre via Flickr.com