13-06-2018 14:30 | Door: Britt van den Elshout

Chemisch technologiebedrijf Avantium heeft de bouw van een nieuwe proeffabriek in Nederland aangekondigd. Het bedrijf gaat biologische mono-ethyleenglycol (MEG) produceren uit hernieuwbare suikers. MEG is een belangrijk bestandsdeel voor plastic producten.

De investering in de nieuwe fabriek maakt deel uit van de eerder aangekondigde investering van € 15 tot € 20 mln in nieuwe technologieën. Waar de nieuwe fabriek komt te staan is nog niet bekend.

Mekong-technologie

Op dit moment wordt meer dan 99 procent van MEG geproduceerd uit fossiele brandstoffen en de marktvraag naar het product zal naar verwachting groeien van 18 naar 50 miljoen ton in de komende 20 jaar. De nieuwe technologie kan dus een bijdrage leveren aan de verduurzaming van deze productie.

De proeffabriek zal de Mekong-technologie van Avantium gebruiken om hernieuwbare suikers om te zetten in biologische MEG. Deze technologie wordt ook gesteund door de Europese Innovatieraad. De raad heeft € 146 mln beschikbaar gesteld om nieuwe ideeën en innovaties internationaal op te schalen en een deel van dit budget wordt geïnvesteerd in de Mekong-technologie.

Het doel van de proeffabriek is om de technologie op te schalen, de technische en economische haalbaarheid te analyseren en om gegevens te verzamelen over de duurzaamheidsvoordelen.

Andere fabrieken van Avantium

Avantium laat daarnaast weten dat de bioraffinaderij in Delfzijl binnenkort in gebruik genomen wordt. In deze fabriek worden houtsnippers en delen van planten, die niet voor de voedselproductie worden gebruikt, met behulp van zoutzuut omgezet in glucose en lignine. Dit is de zogenoemde Zambezi-technologie.

Niet alles loopt echter zoals het bedrijf heeft gepland. De bioplasticfabriek in Antwerpen, een samenwerking tussen Avantium en BASF, loopt vertraging op. De pilotfase is begin dit jaar verlengd om problemen in het productieproces op te lossen. Beide bedrijven hebben hier vertrouwen in, maar verwachten dat de fabriek pas in 2023-2024 operationeel zal zijn.

Lees ook: 

Bron: Avantium | Foto: Adobe Stock