21-06-2018 10:16 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Chemelot wil met het oog op klimaatverandering zijn waterafhankelijkheid verminderen. Het chemiepark heeft daarom verschillende partijen ingeschakeld om een innovatieve ontwerpstudie naar duurzaam waterbeheer uit te voeren.

USG Industrial Utilities, technologiepartner Sitech Services, Waterschapsbedrijf Limburg en advise- en ingenieursbureau Witteveen+Bos onderzoeken mogelijkheden om effluent (gezuiverd afvalwater) geschikt te maken voor koel- en proceswater voor Chemelot. Zo wordt de afhankelijkheid van Maaswater uit het nabijgelegen Julianakanaal verminderd en het hergebruik van water gestimuleerd.

Waterstress door klimaatverandering

‘Effluent van de IAZI (afalwaterzuiveringsinstallatie op Chemelot), aangevuld met effluent van RWZI’s (Rioolwaterzuiveringsinstallaties), is een duurzame waterbron die altijd beschikbaar is’, legt Sonny Schepers, sustainability engineer van USG Industrial Utilities uit. ‘Daarnaast heeft het geen last van klimaat gerelateerde waterstress.’

Waterstress houdt in dat de vraag naar zoetwater hoger is dan de beschikbaarheid. Volgens waterbeschikbaarheidsmodellen van de overheid kan de waterstress in Limburg als een gevolg van klimaatverandering toenemen in de toekomst.

Om hier op voorbereid te zijn én om invulling te geven aan zijn duurzame doelstellingen onderzoekt Chemelot alternatieven om zijn waterafhankelijkheid te verminderen. De uitkomsten van de ontwerpstudie worden aan het einde van het jaar verwacht.

Bron: Chemelot | Foto: Adobe Stock