07-08-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Philips onderzoekt de mogelijkheden van bouwstenen uit suikerbietenpulp voor de fabricage van bioplastics.

Het elektronicaconcern heeft daarvoor een overeenkomst gesloten met Royal Cosun uit Breda. Royal Cosun, het moederbedrijf van onder meer Aviko en de Suiker Unie, haalt onder meer bruikbare componenten uit restafval die niet geschikt zijn voor consumptie, zoals suikerbietenpulp.

In het project Beets to biopolymers kijken beide partijen naar de ontwikkeling van nieuwe, hoogwaardige bioplastics. Royal Cosun slaagde er in om bouwstenen uit suikerbietenpulp te halen met dezelfde kwaliteit als polymeren uit fossiele brandstoffen. Het bedrijf doet al enige jaren onderzoek naar biobased bouwstoffen en wil in die markt verder groeien.

Philips onderzoekt voor de afdeling Consumer Lifestyle welke producten zich het beste lenen voor biobased plastics. Het gaat om klein huishoudelijk witgoed, zoals koffiezetapparaten en strijkijzers. Het concern wil met plastic recycling en de toepassing van biobased materialen de CO2-uitstoot van zijn consumentenproducten verder verlagen. Bij het onderzoek is ook de Universiteit van Groningen betrokken.

Bron: Cosun, AgriHolland | Foto: barockschloss, via Flickr