08-08-2014 16:00 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Chemieconcern AkzoNobel heeft het eerste bekertje ter wereld ontwikkeld dat volledig recyclebaar is. Het geheim zit in een speciale coating die de papiervezels intact laat.

De coating, door AkzoNobel EvCote Water Barrier 3000 gedoopt, bestaat uit plantaardige olie en gerecyclede PET-flessen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Het laagje beschermt papiervezels tijdens het recyclingsproces waardoor die telkens opnieuw herbruikbaar zijn. In sommige gevallen zijn de gecoate vezels zelfs van betere kwaliteit dan onbehandeld papier.

Per jaar gaan wereldwijd zo'n 200 miljard papieren bekertjes over de toonbank. Geen enkel exemplaar is zonder enorme kosten of kwaliteitsverlies geschikt voor hergebruik. De gecoate bekers van AkzoNobel hebben geen speciale voorbehandeling nodig en passen in de bestaande stromen voor recyclebaar materiaal. Daarnaast zijn ze volledig composteerbaar. Restpapier dat tijdens de productie overblijft, is opnieuw te gebruiken. Dat levert fabrikanten een forse kostenbesparing op.

Volgens het bedrijf is de belangstelling voor het nieuwe product groot. We verwachten een enorme ommekeer in de productie, zegt directeur Ab Ghosh van de divisie Industriële Coatings van AkzoNobel. "De ontdekking is vergelijkbaar met de overstap, veertig jaar geleden, van bijenwas naar een laagje polyethyleen." Liefhebbers van koffie en thee zullen de revolutionaire beker overigens niet tegenkomen. Het bekertje is alleen geschikt voor koude dranken als water en fris.

EvCote heeft volgens AkzoNobel meerdere toepassingen, zoals voor kartonnen dozen, bordkarton en verpakkingsmateriaal voor voeding.

Bron: AkzoNobel | Foto: AkzoNobel