30-06-2018 12:38 | Door: Britt van den Elshout

Beaulieu International Group (B.I.G.) heeft dankzij het nieuwe containertransportprogramma de CO2-uitstoot met 300 ton verlaagd. B.I.G. heeft afgelopen jaren ingezet op watertransport om minder afhankelijk te zijn van vrachtwagens.

Het Belgische B.I.G. produceert zowel grondstoffen, halffabricaten als eindproducten voor vloerbekleding. Het bedrijf besloot in 2015 om meer gebruik te maken van watertransport in plaats van wegtransport. Vorig jaar is hierdoor de containertransportgerelateerde CO2-uitstoot met 36 procent gedaald. Het doel is om de aankomende jaren de uitstoot verder te reduceren naar 55 procent.

Binnenscheepvaart in plaats van vrachtwagens

Op dit moment wordt 60 procent van alle containers getransporteerd via binnenvaartschepen die vanuit de River Terminal Wielsbeke (RTW) vertrekken. De RTW fungeert als de centrale binnenlandse haven van B.I.G. en verbindt het bedrijf via de haven van Antwerpen met grote scheepvaartroutes en bestemmingen in de wereld.

Voorheen gingen alle containerladingen per vrachtwagen naar de haven van Antwerpen; een rit van 90 kilometer. Door te kiezen voor watertransport is niet alleen de CO2-uitstoot verminderd, maar zijn ook de reistijden betrouwbaarder geworden en zijn er minder vrachtwagens op de weg.

Uitbreiding van de capaciteit

"B.I.G. vindt het belangrijk om efficiënte en duurzame transportoplossingen aan te bieden," zegt Isabelle Vandamme, group supply chain & procurement director bij B.I.G. "Daarom is watertransport van RTW naar de haven van Antwerpen zo belangrijk voor B.I.G. en blijft dit de komende jaren ook zo. Ons doel is zelfs om dit jaar 10 procent meer binnenvaartschepen te gebruiken. Een uitbreiding van de capaciteit van binnenvaartschepen is gepland voor de komende jaren: deze wordt verhoogd van 60 naar 90 Twenty-foot Equivalent Unit (TEU)."

Lees ook: 

Bron & Foto: Beaulieu International Group