12-08-2014 07:15 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De VS, Groot-Brittannië en Australië voeren de lijst aan van sterkste klimaatontkenners.

Dat blijkt uit de Global Trends Survey, een enquête onder 16,000 mensen in 20 landen van marktonderzoeksbureau Ipsos MORI.

“In welke mate bent u het eens of oneens: de klimaatverandering die we op dit moment zien is grotendeels het resultaat van menselijke activiteit?” Met die stelling bleek (slechts) 54 procent van de respondenten in de VS het eens te zijn. Daarmee had de VS een ruime voorsprong op Groot-Brittannië en Australië (64 procent).

In China was 93 procent van de ondervraagden het juist eens met de stelling. In Argentinië en Italië was dat 84 procent. India, Frankrijk, Turkije, Spanje, Brazilië, België, Zuid-Korea en Zuid-Afrika scoorden allen hoger dan 75 procent. Mensen in Nederland zijn niet ondervraagd.

 

Angelsaksisch

 

Volgens Riley Dunlap, een milieusocioloog van de Oklahoma State University is het geen toeval dat drie Angelsaksische landen de lijst aanvoeren. “Het zijn de landen waar neoliberalisme de bovenhand heeft (…) en dat de meest actieve ontkenningscampagnes heeft voortgebracht,” aldus Dunlap tegen TriplePundit.

Een recente studie in het wetenschappelijke tijdschrift Climatic Change toont dat alleen al in de VS 91 ‘climate change counter movements’ (CCCM) actief zijn die in totaal $ 900 mln te besteden hebben per jaar.

Foto: Meeting Life via Flickr.com