18-08-2014 06:21 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

De Nederlandse CO2-uitstoot is in het tweede kwartaal met 0,9 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2013. Toch werd onze economie juist vervuilender.

Het zachte weer was de oorzaak voor een absolute daling in de uitstoot van CO2. Gecorrigeerd voor de weersinvloeden steeg de CO2-uitstoot juist met 3,7 procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.

De economische groei in dezelfde periode was 0,9 procent. Doordat de CO2-uitstoot sneller steeg dan de economie is dat een teken dat de Nederlandse economie eerder vervuilender is geworden dan schoner.

Vooral energiebedrijven zijn daar debet aan. Zij verbruikten meer steenkool en minder aardgas. "Bij de verbranding van steenkool komen niet alleen relatief veel emissies vrij, ook heeft steenkool een lager rendement dan aardgas," aldus het CBS.

Ook de industrie en de transport stootten in het tweede kwartaal meer CO2 uit. In deze sectoren was de productie in het tweede kwartaal echter ook hoger dan een jaar eerder.

Bron: Novum | Foto: Arnold Paul via Flickr.com