12-07-2018 12:25 | Door: Redactie DuurzaamBedrijfsleven.nl

Vertoro werkt aan een chemisch proces dat het mogelijk maakt om olie uit lignine te produceren. Een proeffabriek in Geleen wordt volgend jaar in gebruik genomen om het proces op te schalen.

Lignine is een natuurlijke lijmstof die bomen stevigheid en flexibiliteit geeft. De chemische stof komt vrij als afvalstroom bij bioethanol- en papierfabrieken. Door de lignine in te zetten voor de productie van ruwe olie kan het een duurzaam alternatief worden voor fossiele grondstoffen.

Lignine alternatief voor fossiele grondstoffen

Vertoro is een spin-off van het InSciTe consortium dat uit DSM, TU/e, UM en Brightlands Chemelo. Op zijn website noemt het bedrijf zichzelf de ‘toekomstige oliebaronnen van de biobased economie’. Om dat te bereiken worden de best practices uit de 150-jaar oude petrochemische industrie toegepast op biobased economie.

Het NOW-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen heeft een zogenoemde Take-off haalbaarheidsstudie toegekend aan op de valorisatie van het proces. Professor Emiel Hensen en zijn team aan de Technische Universtiteit Eindhoven hebben het katalytisch proces voor lignine-depolymerisatie ontwikkeld.

De ruwe lignine olie (CLO) die uit de afvalstromen wordt geproduceerd kan als basis dienen voor harsen, chemicaliën en brandstoffen. Deze producten worden nu nog voornamelijk uit fossiele ruwe olie geproduceerd. Voordat Vertero de proeffabriek in gebruik neemt werkt het aan de verdere optimalisatie van het proces, het uitwerken van de business case, en het evalueren van het CLO-product met andere partijen.

Lees ook:

Bron: Vertero | Foto: Adobe Stock