01-08-2018 10:22 | Door: Joyce de Thouars

Chemieconcern Borealis stoot elke vijf dagen 5.000 ton CO2 minder uit door het verbeteren van zijn energie-efficiëntie. De gerealiseerde kostenbesparingen worden in innovatieprojecten gestoken.

Martijn van Koten, executive vice president bij Borealis, noemt de opwarming van de aarde een van de grootste uitdagingen wereldwijd. "Daarom is het terugbrengen van emissies een van de drie gebieden waar we in onze duurzaamheidstrategie op focussen."

Verbeteren van energie-efficiëntie

Het Oostenrijkse bedrijf, dat Polyolefinen (zoals polypropyleen en high-density polyethyleen), basischemicaliën en kunstmest produceert, implementeerde met behulp van DNV GL een ISO 50001-gecertificeerd energiemanagementsysteem. Het doel is om tegen 2020 de energie-efficiëntie met 10 procent ten opzichte van 2015 te verbeteren.

De werknemers van Borealis zijn ook bij het energieplan betrokken. Een Energy Efficiency Engagement Tour langs Europese locaties vond plaats om de ‘energiecultuur’ te versterken en ook individuele werknemers aan te sporen hun energie-efficiëntie met 10 procent te verhogen.

Energie-efficiëntie levert CO2- en kostenbesparingen op

Concreet moet de daling in energieverbruik tot een CO2-reductie van 360.000 ton per jaar leiden. Om dit in perspectief te zien is het vergelijkbaar met de uitstoot van 80.000 personenwagens gedurende een jaar.

Een verbeterde energie-efficiëntie is ook goed voor de portemonnee. De gerealiseerde kostenbesparingen wil Borealis investeren in nieuwe innovatieve projecten, die bijdragen aan het versterken van het energienetwerk, waarin veel kunststof wordt gebruikt (zoals in de isolatie van stroomkabels en coating van pijpleidingen).

ISO-50001 in Nederland

In Nederland behaalde ICL-IP als een van de eerste chemiebedrijven het ISO-50001 certificaat. Het bedrijf dat onder andere vlamvertragers, desinfecteermiddelen en speciale batterijen voor energieopslag produceert, bracht sinds 2015 het elektriciteitsverbruik met 19 procent terug en het gasgebruik met 12 procent.

Bron: Borealis | Foto: Adobe Stock