08-08-2018 08:25 | Door: Joyce de Thouars

Een voorbeeld voor Industrie 4.0 in de groene chemie en bioplastic sector zijn. Dat is het doel van de Italiaanse producent van bioplastic Bio-on. Daarom heeft het bedrijf bij het opzetten van zijn nieuwe productiefaciliteit voor een zogehten digital twin gekozen.

De digital twin maakt prototyping en virtuele simulatie mogelijk nog voor de productie begint. Daarnaast wordt data van het productieproces real-time geanalyseerd waardoor betere beslissingen genomen kunnen worden. Het doel is om fouten te elimineren en productie-efficiëntie te verhogen.

Optimaliseren van productie

De technologie is niet helemaal nieuw maar met de groei van Internet of Things-toepassingen wordt het voor de maakindustrie steeds interessanter om in een digital twin te investeren. Marktonderzoeksbureau IDC voorspelt dat bedrijven die in de technologie investering de cyclustijden van hun kritische processen met 30 procent verbeteren.

"De overheersing van staal over software moet stoppen", vindt Bio-on CEO Marco Astorri. "Automatisering moet centraal staan in industrieel ontwerp want alleen dan kan echte efficiëntie bereikt worden." Astorri heeft het niet alleen over energie-efficiëntie maar ook over het optimaliseren van de productie. Alle toekomstige productiefaciliteiten van Bio-on worden dan ook van soortgelijke systemen voorzien.

Hernieuwbare grondstoffen

De innovatieve systemen werden geleverd door Siemens. Giuliano Busetto, country division lead digital factory noemt Bio-on een mooi voorbeeld van duurzame plastic productie in de industrie.

De nieuwe fabriek van Bio-on produceert bioplastics voor cosmetisch gebruik. De plastics worden gemaakt van plantaardig afval zoals suikerbieten, aardappelen en fruit. Bio-on benadrukt dat deze hernieuwbare plantaardige bronnen niet geschikt zijn als voedsel. De geproduceerde bioplastics kunnen conventionele polymeren vervangen.

Meer lezen over digitalisering? In september is onze themamaand Digitale Revolutie. Tot die tijd kan je hier onze laatste artikelen over het thema digitalisering lezen.

Bron: Bio-on | Foto: Adobe Stock